Загриженост в Европарламента относно харченето на европейските средства у нас

Европейската комисия съобщи, че около 90 на сто от ромите в България, Словакия, Унгария, Румъния и Чехия напускат училище, без да са завършили своето образование. В някои държави половината деца от ромски произход остават изолирани, се допълва в съобщението. Предоставянето на възможност за качествено образование не е само въпрос на човешки  права, коментира в навечерието на утрешния Европейски ромски съвет еврокомисарят Андрула Василиу. Според нея обучението е единственият изход от бедността и изключването на милиони роми. ЕК отбелязва, че от 2011 г. за ученето на ромите е осигурено финансиране чрез Европейския обществен фонд. За 2013-2014 г. ЕК е предоставила един милион евро по програмата за  обучение на ромите родители, които да разберат защо децата им, особено момичетата, трябва да останат в училище. Предвижда се на утрешната среща да говорят и председателят на ЕК Жозе Барозу, румънският президент Траян Бъсеску, вицепремиерът Зинаида Златанова и министри от държави от ЕС. Сред участниците от неправителствения сектор е председателят на фондацията "Отворено общество" Джордж Сорос.  



Европейският парламент прие днес препоръка, в която призовава Европейската комисия да възприеме решителна позиция по отношение на България и сериозно да разгледа въпроса дали изобщо е възможно използването на средства на Общността
съгласно правилата.

Препоръката няма законодателна стойност, уточни председателят на ЕП Мартин Шулц. В доклада за освобождаването от отговорност по изпълнението на общия бюджет на ЕС за финансовата 2012 година германският докладчик Маркус Пипер от ЕНП предложи въпросния текст, който бе утвърден днес след предварителното одобрение на парламентарната комисия по бюджетен контрол.
  В т. 296 от доклада под заглавието "Липса на напредък в България" пише, че в последния доклад на ЕК по механизма за
сътрудничество и проверка комисията отчита липсата на напредък, продължаващото силно разпространение на корупцията и
наблюдаваното в страната принципно затруднение за разпределяне на отговорности и поправяне на грешки в България. С резолюцията евродепутатите изразяват дълбока загриженост от оценките на ЕК за нашата страна.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!