Европроект за оценка на фунционалната грамотност и мотивацията на учениците.

Фондация „Заедно в час“ стартира проект „Функционална грамотност за 21-ви век“, който ще разработи инструменти за оценка и обучителни материали на ключовите умения за успех на учениците в 21-ви век.
Проектът се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на неправителствения сектор по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014г.  
Проектът включва разработката на инструменти за оценка на четивната, математическата и научната функционална грамотност, както и ученическата мотивация. Подобни стандартизирани инструменти не съществуват в България в момента, а създаването им ще повиши достъпа до качествено образование за учениците без значение от техния социален и икономически статус.
Втората част на проекта включа създаване на обучителни сесии за функционална грамотност и други ключови умения, необходими в 21-ви век, които ще се дефинират след допълнително проучване. Към момента няма единно мнение относно развитието на ключовите умения за успех на учениците.



Проектът ще осигури обучителни сесии, разработени учебни планове и дейности в класната стая. В допълнение всички материали ще бъдат събрани в наръчник за развитие на умения за успех в 21-ви век.
Проектът, който ще продължи две години, е насочен към ученици с нисък социално-икономически статус и малцинствени групи. Освен тях всички останали неправителствени организации, работещи с тези групи, ще могат да се възползват от проекта.

Още за проекта разказват Мария Кинкина - мениджър „Оценка на въздействието“ във фондация „Заедно в час“ и Траян Траянов  - програмен  директор на организацията.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!