Орбан след изборната победа: Унгария е най-единната страна в ЕС

На парламентарните избори в неделя унгарският народ реши да даде на министър-председателя си Виктор Орбан още четири години на власт, пише британският  The Guardian.
  Орбан успя да запази конституционното си мнозинство в новия парламент, информира и ИТАР-ТАСС.
  The Guardian  припомня,  че през първия си мандат Орбан непрекъснато влизаше в сблъсъци с Европейския съюз и с чуждестранните инвеститори, заради своите политики, незачитащи общите правила.

Много унгарци обаче приемат 50-годишния бивш дисидент като защитник на националните интереси. По време на неговото управление данъкът върху личните доходи и сметките за електроенергия на домакинстваха намаляха. През последните четири години политиките на Орбан включваха национализация на частните пенсионни фондове и големи "кризисни данъци" за големия бизнес" коментира The Guardian.



  Агенция "Франс прес" твърди, че премиерът на Финландия Юрки Катайнен обмисля да подаде оставка в следващите няколко месеца. По време на конференция на консервативната партия в Хелзинки той обяви, че не е на разположение за нов мандат като лидер на формацията и  че има намерение да напусне поста си като премиер в края на юни.

42-годишният Катайнен, който ръководи консервативната партия от 10 години, добави, че иска да отстъпи място на нови хора и нови идеи и заяви, че проявява интерес към работата в Европейската комисия.
   

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!