Бивш съветник на Барозу разкритикува остро Еврокомисията


Бивш съветник на Жозе Барозу обвини Европейската комисия, че е приела подхода на Германия да прилага спасителни планове за справяне с кризата в еврозоната с цел засилване на собствените си правомощия. Според Филип Льогран комисарите са се отказали от по-балансирана политика, за което са настоявали други държави членки, и това решение е допринесло за разцепление сред 28-те страни.
Сега Евросъюзът е разделен на кредитори и длъжници и институциите се превърнаха в инструмент за налагане на волята на тези кредитори, каза Льогран. По думите му, Европейската комисия се справя доста добре в налагане на влиянието си в техническия смисъл на думата, но в политически тя е по-слаба отвсякога.
От самата Еврокомисия разкритикуваха остро изявлението на бившия съветник на Барозу.
Тези коментари отразяват вижданията на бивш член на екипа, който за съжаление  не даде конкретен, полезен принос към отговора на кризата, заяви говорителят Саймън О'Конър. Възприетата от Еврокомисията стратегия не е свързана с вижданията на нито една държава членка, а отразява подход, подкрепен от различни институции, който засилва икономическото възстановяване в Европа, каза още говорителят.   

Еколози обвиниха Европейската комисия, че се е поддала на натиска на някои евродепутати преди предстоящите избори за смекчаване на екологичните изисквания към фермерите. Комисията по околната среда към Европейския парламент трябва да гласува днес облекчаване на условията за земеделските производители при определяне на площи за запазване на биоразнообразието. В замяна на наличието на такива площи, стопаните получават субсидии. Гаранциите за защита на биоразнообразието са част от новата Обща селскостопанска политика, която влезе в сила в началото на тази година.
Няколко евродепутати от комисията по селско стопанство, които се намират под силен натиск от страна на земеделски производители,  обаче заплашиха да блокират някои аспекти на политиката,  ако не бъдат приети известни отстъпки. Групата се води от председателя на комисията - италианецът Паоло де Кастро. Миналата седмица Европейската комисия обяви в специална декларация, че ще добави пояснения към законодателството, които ще направят изискванията по-изпълними за фермерите. Природозащитни групи изпратиха остро писмо до еврокомисаря по земеделието Дачиан Чолош. Според тях, с промените повече не може да  се твърди, че  в Общата селскостопанска политика има някакви ползи за околната среда.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu


 

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!