ЕВРАНЕТ - 11.04.2013

Темата днес е проблемът с младежката безработица в страните от Европейския съюз, също и в България. Ситуацията остава тревожна, защото според данните на Евростат средното ниво на младите хора без работа в страните от ЕС е почти 24%, а у нас надвишава 29%.

Събеседник по тази тема в днешното издание на рубриката е евродепутатът Мария Габриел.

С цел да се справи с проблема, Еврокомисията създаде схемите „Гаранция за младежта”.

Мария Габриел обяснява какво точно предлагат тези мерки на младите хора: всеки под 25 години или под 30 години когато завършва висше образование, има възможност в рамките на 4 месеца след обучението или ако е изгубил работата си, да получи качествено предложение за работа, за стаж или за професионално обучение.

За това ЕК е отделила 6 милиарда евро от Европейския социален фонд, но за прилагането на този механизъм, голямата отговорност е на страните-членки.

Същевременно обаче, европейските фондове не са разрешение на проблема с младежката безработица. Необходима е дългосрочна инвестиция в адекватността на предлаганото образование и търсенето на пазара на труда.

Доказателство е, че за много специалисти няма работа, а същевременно в Европа има 2 милиона свободни работни места в сферата на високите технологии, ВЕИ сектора, инженерните специалности.