ЕВРАНЕТ - 18.04.2013

Темата в днешното издание на рубриката “Евранет плюс” е за решение на Европарламента, което предотврати възможностите за драстично повишение на цените на електричеството.

Това стана с отхвърлянето на предложението на Европейската комисия да бъдат намалени търгуваните квоти за въглеродни емисии.

Ако беше прието, то би довело след себе си ново увеличение на цената на тока - поясни събеседникът ни по темата, евродепутатът Владимир Уручев, е заместник-член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните в Европейския парламент.

От 2008 година до сега цената на тон въглероден диоксид е спаднала от 30 на 2,8 евро на тон. Това се дължи преди всичко на пазарния механизъм, на който е изградена схемата за търговия с въглеродни емисии.

Заради икономическата криза и свитото производство предлагането на свободни емисии е много по-голяма от необходимостта на различните предприятия да купуват. Заради драстичното понижение на цената на тон въглероден диоксид,

Европейската комисия поиска намеса по административен път на пазара, като извади част от квотите за въглероден диоксид извън пазара и така по изкуствен път да повиши цените. Европейският парламент отхвърли предложението основно защото повишаването на цената, особено ако е непазарно, би довело до поскъпване на електроенергията.

Владимир Уручев обясни, че цената на емисиите ще се възстанови при ръст на икономиката и натоварване на производствата. Схемата за търговия с въглеродните емисии и намаляване на квотите на изхвърлянето им е само една от посоките, в които работи Европейският съюз при борбата срещу климатичните промени. Другите два основни стълба са енергийната ефективност и възстановяемата енергия.