ЕВРАНЕТ - 04.06.2013

От първи юли Литва пое ротационното председателство на ЕС.

В същия ден нейният постоянен представител в Съюза Раймундас Кароблис сбито резюмира част от приоритети на страната си за следващият шестмесечен период начело на Общността.

От тях естествено ни интересуват тези, които касаят България в една или друга степен – в политически и икономически план.

За съжаление, по първата „точка”, политическата, литовският представител доста директно ни „попари” по невралгичната тема - Шенген.

Най-общо, от изявлението му стана ясно, че премахването на тази бариера отново остава някъде в обозримото бъдеще.

„За да се присъединят към Шенген, България и Румъния трябва да покажат истински напредък и да работят със страните, които имат резерви.” - тези два вектора очерта литовският делегат. „Лютивата” тема не остана незабелязана от българския евродепутат Ивайло Калфин, който освен сегашното си амплоа е опитен дипломат, бивш външен министър и гъвкав политик.

Как да разчитаме това съвсем официално послание, макар и условно разделено в два коридора? Започваме с първата му част – България трябва да покаже „истински напредък”? Тоест?

А как да тълкуваме втората препоръка, цитирам – България да работи със страните, които имат резерви към членството ни в Шенген. Какво точно означава това?

От предишни изявления на Раймундас Кароблис става ясно, че поемайки ротационното председателство на ЕС, Литва съвсем не е оптимистично настроена към приемането на България в Шенгенското пространство. Нещо повече – той буквално каза, че страната му предпочита да си постави за приоритет въпроси, които имат реален шанс за напредък. Доколко обезкуражителна е тази констатация?

Кароблис увери, че страната му също ще работи по въпроса и съобщи, че според предварителните планове той ще бъде разгледан от Съвета по правосъдие и вътрешни работи през декември - след мониторинговите доклади на Еврокомисията за двете страни.