EВРАНЕТ - 25.07.2013

От този месец вече е в сила новият регламент на Европейския съюз за по-безопасни козметични продукти, след четиригодишен преходен период за национално хармонизиране.

Поредица от вредни въздействия и най-вече заради много сериозните отклонения, свързани с очакването за слънцезащита, налагат промяната в законодателството. С тях се цели да се гарантира на потребителите, че козметичният продукт отговаря на обещаното от производителя.

Това коментира евродепутатът Антония Първанова и поясни какви задължителни данни за козметичния продукт трябва да бъдат изписани от производителя, за да направим ние като потребители информиран избор.

Д-р Първанова съобщи, че в момента Европарламентът отново инициира промяна, защото след приемането на новия регламент се открояват други проблеми.

Сред тях са нелоялната конкуренция и подвеждащата информация за някои от козметичните средства, като „магическите” кремове, за които производителят твърди и пише, че са тествани и гарантирано ще смъкнат 10-20 години от нас след използването им. Комисията по обществено здраве е дала поръчка за сериозно научно изследване, което да установи кои съставки в козметичните продукти предизвикват алергии и са канцерогенни.

Евродепутатът Антония Първанова уточни, че става дума за опасни химични съединения, които например се добавят за удължаване аромата на парфюмите и др. Относно притесненията на българските производители на етерични масла тя каза, че трябва да са абсолютно спокойни, защfто никой няма намерение да ограничи производството, също използването на тези масла в козметичната индустрия