ЕВРАНЕТ - 26.09.2013

Новата директива за ипотечните кредити бе разгледана от Европарламента на 10 септември и се очаква да бъде гласувана в пленарна зала в следващите месеци.

През това време всяка една страна трябва да реши сама за себе си, какви ангажименти може да поеме за правилното прилагане на директивата на собствена територия.
Документът предвижда купувачите на жилища да бъдат по-добре информирани за разходите и опасностите, свързани с тегленето на ипотечен кредит, да се ползват от частична защита срещу промени на пазара, които увеличават погасителните вноски и да имат повече закрила, ако не са в състояние да изплащат заема си, обясни евродепутатът от ГЕРБ –ЕНП Преслав Борисов, член на Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите в ЕП.

Освен това документът предвижда предсрочното погасяване на ипотечните кредити за жилища в ЕС занапред да е без лихва. При тези случаи банките ще получават компенсация, като всяка държава сама ще решава каква да е тя. Важното е да се постигне равнопоставеност между потребителите и кредитните институции.

По думите на евродепута Преслав Борисов, след като бъдат въведени новите правила гражданите ще могат да получават сравнима банкова информация за наличните предложения и да бъдат запознати с общите разходи и дългосрочните последици от тегленето на кредита. Условията, които се предлагат на кредитополучателите, ще трябва да отговарят на тяхното финансово положение и да ги информират за очакваните перспективи и потенциални рискове. Всеки ще разполагат със седем дни за обмисляне преди подписването на договора и право на отказ в рамките на 7 дни след това, поясни евродепутатът.