EВРАНЕТ - 21.11.2013

Европейският съюз вече има одобрен бюджет за периода 2014-а - 2020-а година и може да започне да планира разходите си. Това стана възможно, след като въпреки критиките си за орязването на разходи, Европейският парламент даде съгласие за многогодишната финансова рамка. За първи път заради кризата и икономиите тя е първата по-ниска от предходната в цялата история на Евросъюза и предвижда разходи от 908 милиарда евро.

Това според българския евродепутат от ЕНП Моника Панайотова не е изцяло лоша новина, защото за първи път и има увеличение на Европейския социален фонд с 8 на сто.
Другата добра новина, според нея, е възможността от преразглеждане на бюджета след изминаване на първите две години от периода. Така през 2016 година ЕС ще може да отчете приоритетите си и да пренасочи средства в сектори, които имат нужда от допълнително финансиране, посочи евродепутатът, която е член на Бюджетната комисия в ЕП.

За България са заложени 14,5 милиарда, разделени приблизително поравно за селско стопанство и за политика на сближаване. Това е с милиард и половина повече от предишния период 2007 – 2013-та. Годишно ще трябва да внасяме в евробюджета между 350 и 400 милиона евро.

Тревожното по думите на Панайотова е, че правителството не е очертало ясно приоритетите си и не работи активно по отделните програми. Липсва и координация между отделните институции. Като пример тя даде младежката политика, която у нас е в Министерството на спорта, докато в повечето страни-членки е част от Министерство на образованието. Така ще ни бъде по-трудно да работим по новата програма Еразъм плюс, посочи Моника Панайотова.