На предпоследно място сме в ЕС по разходи за образование

България е на предпоследно място в ЕС по разходи за образование като съотношение към брутния вътрешен продукт през 2012 г.. Това сочат данни на европейската статистическа служба Евростат. България е заделяла 3,5% от БВП за образование, като по този показател изпреварва само Румъния. Трите страни-членки, които заделят най-много средства в тази сфера, са Дания - 7,9% от БВП, Швеция - 6,8% и Кипър - 6,7%.
  Общите държавни разходи за образование в 27-те държави членки на ЕС са възлизали на около 680 милиарда евро през 2012 г. или 5,3% от БВП.

Съдът на ЕС днес е отменил европейското законодателство за съхраняването на лични данни.
Според Съда, законите представляват твърде силно вмешателство в националните законодателства на страните от ЕС, което ще лиши държавите от един от инструментите в борбата с организираната престъпност и тероризма. Все пак Съдът постанови, че „съхраняването на данни за тяхното евентуално предаване на националните компетентни власти е от обществен интерес”. Еврокомисарят за вътрешната политика Сесилия Малмстрьом, която работи по промени в директивата, очакваше съдебното решение, за да съобрази предложенията си с него.



Европейският парламент ще гласува  план за увеличаване правата на работещите пенсионери извън страната, в която са се пенсионирали. Изготвянето на схеми за заетост на пенсионерите става все по-важно предвид все по-застаряващото население в ЕС. Европейците, работещи в друга част на съюза, вече имат права на постоянната пенсия, която им се отпуска от страната, в която са работили, тъй като те са защитени от европейските закони. Досега обаче те нямат такава закрила по допълнителните пенсионни схеми, които се финансират изцяло или частично от работодателите. След като парламентът одобри новите предложения, страните-членки ще имат срок от 4 години, за да приемат новите правила в националните си законодателства.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!