Румъния обезпокоена от засилването на антиевропейски настроения

Словашкият премиер Роберт Фицо призова Европейския съюз и Европейската комисия да му гарантират, че Украйна ще си плати сметката, ако страната му й достави газ, предаде Франс прес.  Агенцията припомня, че европейските лидери поеха ангажимент да помогнат на Украйна в газовия й спор с Русия, като обърнат потока на газопроводи, преминаващи през Унгария и Полша. Газопровод, завършващ в Словакия, също може да бъде използван в обратна посока, но за това е необходимо споразумение между словашката и украинската компании, които стопанисват трасето. И двете фирми  обаче са контролирани от руския държавен енергиен гигант "Газпром".

Искаме да помогнем на Украйна, но в същото време, трябва да потърсим техническо решение, което не би нарушило нашето собствено споразумение с "Газпром", цитира словашкия премиер Франс прес. Той предлага четиристранни преговори с участието на Украйна, ЕС и Русия. 


Румъния е обезпокоена от възхода на ксенофобските, популистките и антиевропейските движения с наближаването на изборите за Европейски парламент на 25 май, заяви румънският външен министър Титус Корлъцян, цитиран от Франс прес. Обръщайки се към гражданите на старите членки на Европейския съюз,  които биха се изкушили да гласуват за критични към разширяването партии, румънският първи дипломат напомни, че интеграцията на страните от Централна и Източна Европа  е била от полза за фирмите в Западна Европа като им е дала достъп до нови  пазари.

Без разширяването много западноевропейски компании щяха да пострадат повече, отбеляза той.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!