Нелегалната имиграция и нейното криминализиране - един от големите проблеми на Европейския съюз

В страните от Европейския съюз проблемът с нелегалната имиграция е изключително сериозен.  Макар че всяка държава сама решава дали да я криминализира, съдът на ЕС е категоричен, че Директива (2008/115) за връщане на незаконно пребиваващи граждани на трети страни и процедурата в нея трябва да се прилагат приоритетно пред евентуално наказателно производство.

На конференция в София, посветена на Общата европейска система за убежище д-р Александър Корнезов, реферандер в Съда на ЕС, беше категоричен, че трябва да се прави разлика между нелегален имигрант и лице, което търси убежище. Така лице, което е подало молба за убежище не се счита за нелегален имигрант. Лице обаче, което е влязло на територията на ЕС без разрешение и не е подало молба за убежище или пък тя е отхвърлена - е нелегален имигрант. 

В някои от държавите-членки: Обединеното кралство, Германия, Италия, Гърция, България, незаконното пребиваване на територията им, или влизането без разрешение е криминализирано.

По отношение прилагането на европейското законодателство към  нелегално пребиваващите, д-р Корнезов е категоричен, че към лицата, пребиваващи без правно основание, т.е. не бежанци, а нелегални имигранти, трябва да се прилага процедура по извеждане от съответната страна и връщането им в държавата по произход. Процедурата е административна, а не наказателна, като идеята е, лицата да бъдат изведени от територията на Европейския съюз, където пребивават нелегално. 

Що се отнася до изграждането на стабилна европейска система за убежище, д-р Александър Корнезов е убеден, че тя ще стане факт, от една страна, когато приключат военните конфликти в близост до Европейския съюз. От друга, когато се намали разликата в стандарта на живот между страните от Европейския съюз и тези, които са негови непосредствени съседи в Северна Африка, Близкия Изток и други. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!