Избраха петте града - финалисти на конкурса "Европейска зелена столица"

Есен в Германия, Любляна в Словения, Неймеген от Нидерландия, Осло от Норвегия и Умео в Швеция са петте града финалисти, избрани да продължат в следващия етап от конкурса за титлата „Европейска зелена столица“ за 2016 г., съобщи GreenTech.
Титлата се връчва всяка година на един европейски град, като признание за неговите постижения по отношение на устойчивостта на околната среда. За първи път тази година в надпреварата могат да участват европейски градове с над 100 000 жители. Преди това бяха допускани само градове с население над 200 000 души.
Есен, Любляна, Неймеген, Осло и Умео бяха избрани от 12 участници от цяла Европа. Независима група от експерти оцени всяка кандидатура въз основа на следните показатели: - изменение на климата: смекчаване на последиците и адаптиране; - местен транспорт; - екологично чисти градски зони, включително устойчиво използване на земята; - природа и биологично разнообразие; - качество на въздуха; - качеството на звуковата околна среда; - генериране на отпадъци и тяхното управление; - управление на водите - обработка на отпадъчни води; - екоиновации и устойчива заетост; - енергийни характеристики; - интегрирано управление на околната среда.
Градовете финалисти ще представят своята визия, своя потенциал като пример за други градове и своята комуникационна стратегия на 23 юни пред журито в Копенхаген, настоящата европейска зелена столица.
На 24 юни, на официална церемония в Копенхаген / тазгодишната зелена столица на Европа/ ще разберем кой град ще получи титлата „Европейска зелена столица“ за 2016 година . Осло от Норвегия е сред петте града - финалисти, избрани да продължат в следващия етап от конкурса. Защо норвежците са убедени, че техният град ще спечели?


Осло е един красив град с фантастична природа. Градът е разположен на фиорд и е заобиколен от гористи местности с реки и езера. Жителите на Осло прекарват много от свободното си време сред природата. Те ловят риба и се къпят във фиорда или карат ски и се разхождат из горите.
От края на 90-те години, общината в Осло има цялостна екологична политика с ясни цели, стратегии и дейности. Ние го наричаме зелено управление.
Осло премахва употребата на фосилното гориво за отопление във всички общински сгради. Общината подкрепя и частни лица чрез климатичния и енергиен фонд за премахване на дървата и нафтата като гориво за отопление. Също така, много от общинските предприятия произвеждат възобновяема енергия. Въведено е разширено сортиране на боклука с цел използването му като ресурс и намаляването на газовите емисии. Боклукът се използва за производството на безвреден биогаз и за топлоснабдяване. Хората също допринасят за редуциране на вредните емисии като ползват обществен транспорт или електрически автомобили. Ползването на обществения транспорт се увеличава все повече за сметка на намаляващите автомобили. Много от автобусите ще преминат на биогаз и въглерод. Общината ще замени 1000 служебни автомобила с електрически. Организират се и много други мероприятия, които допринасят за редуцирането на вредните емисии.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!