Алтернативи за лява икономическа и социална политика в ЕС

На Европа е необходима  нова силна лява фракция съставена не само от членове на  ПЕС, които по същество в момента подкрепят решенията на ЕНП. В бъдеще трябва да престане политиката на Тройката, свързана със строгите съкращения, като първа стъпка към коренна промяна на цялостната европейската политика. Това казва Маргарита Милева, председател на партия „Българска левица“ и заместник-председател на Европейската лява партия.

Маргарита Милева подчертава, че за хората трябва да е ясно, че всичко, което се решава на ниво Европейски съюз, и което рефлектира и в България, е взето в Европейския парламент като решение под ръководството на Европейската народна партия. Но решенията са подкрепени в болшинството си и от Партията на европейските социалисти. 

Тя заявява, че лявомислещите от Европейската лява партия са алтернативата на ПЕС в Европейския парламент. Тя се обявява за коренна промяна и преосмисляне на цялата социална, икономическа и финансова политика на ЕС. На първо място според М. Милева и нейната формация трябва да бъде върнато държавното здравеопазване, да се направят специални програми за безработицата.


Европейската лява партия е за специална харта в подкрепа на по-бедните държави в ЕС  и за отпускането на тези държави на специални заеми от Европейската централна банка. М.Милева казва още, че политиката на преразпределение, приватизацията на основните обществени услуги, дерегулацията на финансовия и банковия сектор са една от причините за кризата и тази политика трябва да бъде прекратена. Един истински социален и солидарен европейски съюз се нуждае от справедливо преразпределение и силен публичен сектор, смята Маргарита Милева.  

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!