Контрол на имигрантските потоци, как действа системата за даване на убежище

 Войната в Сирия превърна повече от 2,5 милиона души в бежанци. Едва 81 000 от тях са потърсили закрила в Европа. Това са само 3%. Бежанците имат малко или никакви безопасни и легални начини за достъп до закрила в Европа.

Много бежанци се сблъскват с непреодолими препятствия или животозастрашаващи предизвикателства още при самия достъп до европейските територии, на които могат да се получат закрила. Всеки от тези хора е минал дълъг път и има какво да разкаже. Глас на тези истории дава кампанията Europe Act Now, инициирана от Европейския съвет за бежанците и изгнаниците и подкрепена от над 100 неправителствени организации от цяла Европа.

В България кампанията е подкрепена и от Българския хелзинкски комитет. Светла Баева, мениджър комуникации на организацията разказва историята на младо семейство, което е останало разделено при бягството към България. Жената, бременна, е успяла да премине границата, родила е и живее в бежански център, а мъжът не е допуснат в страната, въпреки неколкократните опити да потърси убежище. Баева разказва за физическата охрана по границата, за видеонаблюдението и за това как се отблъскват желаещите да преминат границата. Най-важната цел на кампанията е да се внесе петиция в ЕК в подкрепа на бежанците.  



Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!