Последна пленарна сесия на ЕП преди изборите

Тази седмица в Страсбург се провежда последната пленарна сесия на този Европейски парламент. 100-годишнината от началото на Първата световна война е повод да се обмислят поуките от конфликта, опустошил цяла Европа и довел до 18 милиона жертви. Това обсъждане е предвидено за сряда, 16 април.
Всеки ден стотици нови продукти навлизат на европейския пазар. Какви са гаранциите, че отговарят на европейските изисквания и че не излагат потребителите на опасност? Евродепутатите ще гласуват в сряда за това етикетите с произход за всеки продукт да станат задължителни. Ще се обсъждат и по-тежки санкции за продаващите опасни продукти, особено играчки.
Важен въпрос е също как да намалим още повече употребата на найлонови торбички, предлагани в повечето магазини. В Европа потребителските нива варират значително в различните страни. Потреблението в седемте страни-отличнички е едва 20 % от средното потребление. Евродепутатие ще гласуват в четвъртък нови мерки за общи усилия в тази посока.  В сряда на дневен ред ще бъде мобилността на работещите, както и допълнителното пенсионно осигуряване.


Според оповестения годишен доклад на Европейския съюз, намаляват разликите по отношение равенството между половете в Европа. Напредъкът обаче е бавен, запазват се различията между половете в  заетостта, заплащането и представителството, а насилието над жени остава голям проблем. Жените все още печелят средно с 16 % по-малко от мъжете; едва 27 % от евродепутатите са жени; а една трета от европейките са били жертва на физическо или сексуално насилие след 15-годишна възраст.
Друг доклад пък показва, че европейските граждани силно се интересуват от основните си права. Почти половината запитвания, получени от информационните центрове на Евросъюза през 2013 година, обявена за година на европейския граданин, са се отнасяли до свободното движение и пребиваването, а 5 % са били свързани с правилата против дискриминацията.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!