ЕП гласува правила против търговията с психоактивни вещества


Европейският парламент гласува правила, които ще позволят бързото изтегляне на вредни психоактивни вещества от пазара в ЕС. В отделно гласуване депутатите ще се произнесат по предложение за по-тежки наказания, достигащи 10 години затвор за нарушаване на забраната за търговия с особено рискови субстанции. Това са нови психоактивни вещества, които се продават като алтернатива на забранени наркотици като кокаин или екстази и които са популярни сред младите хора. Според изследване на Евробарометър от 2011 г., 5% от европейците на възраст до 25 г. са използвали такива субстанции поне веднъж през живота си, като в Ирландия делът им е 16%, а в Полша, Латвия и Великобритания - около 10%.

Биоразнообразието и екосистемите в Европа са заплашени от растения и животни, които са чужди за съответната среда, но бързо колонизират новия си дом за сметка на местните видове. Европейският парламент гласува подготвения от чешкия депутат Павел Поц законодателен доклад за ограничаване на проникването на така наречените инвазивни видове в Европа и за справяне с онези, които вече са тук. Мерките предвиждат съставянето на списък с вредни видове, които не трябва да бъдат внасяни в ЕС, транспортирани, предлагани за продажба, подарявани, държани, отглеждани или пък пускани на свобода.

Изчисленията показват, че инвазивните видове причиняват на ЕС щети за 12 млрд. евро годишно , като разходите продължават да растат, посочва г-н Павел Поц.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!