Новостите в младежките политики на ЕС


Младежките политики на ЕС са насочени към преодоляване на тежкия проблем с младежката безработица. Какви са конкретните програми, с които да се подпомогне интеграцията на младите хора- това е във фокуса на днешното предаване.
За възможностите за финансиране на младежи от фондовете на ЕС и за новата политика за наука и образование за интелигентен растеж- коментар на Мариела Савкова, управител на Областния информационен център във Видин.  
"Всички програми на ЕС, включително и тази за образование, обучение, младеж и спорт в годините до 2020 ще търсят намаляване на бюрокрацията по отношение на кандидатстващите организации. Младежите като неформални групи биха могли да се обединят с техни приятели и заедно да участват с проекти по различни програми."
Целта е се решават проблемите с безработицата сред младите хора и засяга бъдещето и оцеляването им. Програма "Еразъм +" решава тези проблеми чрез осигуряване на по-висока заетост и учене през целия живот.
"За младежите по тази програма може би е най-важна мобилността. Може да участва с проекти и училищния персонал, и този на детски градини. Кандидатства се само онлайн. За седемгодишния период бюджетът на програмата е по-висок с 40% от първия програмен период."-допълни Мариела Савкова.

СнимкаС финансирането на бизнес идеи на млади хора, които желаят да се развиват в областта на информационните и комуникационните услуги се занимава и друга програма на ЕС- инвестиционният фонд "Джереми". Възможните на фонда представя на връстниците си младеж, който има интерес в тази област- Петър Михайлов от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров"-Видин.
"Фондът предоставя финансиране на идеи на млади предприемачи, свързани с IT технологиите. България има да усвои по фонда 200 млн. евро. От тях 21 млн. евро са заделени за нови идеи и стартиращ бизнес. Нови проекти се финансират с до 30 000 евро. Проектите трябва да съдържат визия за глобално въздействие."- съветва връстниците си Петър Михайлов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!