Евростат отчете намаляване на бюджетния дефицит на еврозоната

Автор:

Еврозоната е намалила бюджетния си дефицит до 3 процента от брутния вътрешен продукт през 2013 година. Това сочат официалните данни на Евростат. През предходната 2012-та година дефицитът беше 3.7, а през 2011-та -  4.1 на сто. Сегашното ниво отговаря точно на критерия за бюджетен дефицит, заложен в Договора от Маастрихт. Между отделните страни обаче има големи разлики в този показател. Във Франция бюджетният дефицит е бил 4.3 на сто от БВП, докато Германия е успяла да постигне почти пълен баланс на бюджета си.
Въпраки добрите данни за бюджетния дефицит, държавният дълг на 17-те страни от еврозоната през 2013 година се е повишил, достигайки 92.6 процента, при 90.7 на сто през 2012-та.
 
В Гърция започна кампанията за евроизборите в обстановка на остра конфронтация между партиите от управляващата коалиция и опозицията. Седмица преди евровота, на 18 май ще се проведат общински избори. Вестниците цитират лидера на опозицонната СИРИЗА Алексис Ципрас, който на предизборна среща заявил, че изборните урни през май няма да бъдат две, а три, смятайки, че правителствената коалиция ще загуби евровота и ще бъде принудена да прибегне до предсрочни парламентарни избори. Истинската дилема на тези евроизбори не е дали Ципрас или Самарас е по-добър, истинската дилема е: "с Меркел или с Гърция", казал Ципрас, като призовал гласоподавателите да кажат "не" на водената досега политика на меморандуми и външни заеми.
 
Очаква се гласуването в парламента на Косово за продължаване мандата на мисията ЕУЛЕКС. Правителствотго в Прищина предлага договорът за тази мисия на ЕС да бъде удължен до юни 2016-та година. ЕУЛЕКС има за цел да помага за установяването на демократични принципи, върховенство на закона, спазване на човешките права на всички етнически групи в новата държава Косово.



Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!