Повечето европейци смятат, че условията им за труд са се влошили

Докато малко повече от половината от европейските работници смятат, че условията на труд в тяхната страна са добри (53 %), мнозинството (57 %) все пак считат, че техните условия на труд са се влошили през последните 5 години. Това сочи публикувано днес проучване на Евробарометър,  в което се изследва как кризата е засегнала качеството на труда. Въпреки че повечето работници са удовлетворени от условията на труд (средно 77 % в ЕС), налице са много големи разлики между държавите членки, като процентите варират от 94 % за Дания до 38 % за Гърция. Като цяло повечето работници изразяват високи нива на удовлетвореност от работното време (80 %) и здравословните и безопасни условия на работното място (85 %).
Резултатите от проучването на Евробарометър ще бъдат включени в дискусиите на 28 април в Брюксел относно настоящите и бъдещите перспективи за действия на ЕС в областта на условията на труд. Конференцията ще предостави възможност за обсъждане на това как да продължи разработването на последователен и ориентиран към бъдещето подход по отношение на условията на труд в ЕС, за да се осигурят високи равнища на качество, безопасност и справедливост на работното място.



Бившият еврокомисар за разширяването Гюнтер Ферхойген остро разкритикува политиката на Европейския съюз (ЕС) на Изток, става ясно от публикация в австрийския вестник "Клайне цайтунг" по повод предстоящата на 1 май десета годишнина от присъединяването на 10 държави от Източна Европа към ЕС.
Пред журналисти в Берлин Ферхойген, който напусна ЕК през 2009 г.,  заяви вчера, че е научил "с ужас" за европейското решение за "пауза в разширяването". Според него държавите членки на ЕС провеждат "лицемерна" политика, която само ще подсили популистите и ще навреди на Украйна, Грузия, Молдова "и в крайна сметка на хората от Майдана в Киев".
  Гюнтер Ферхойген смята, че има реална опасност от разделяне на Европа на два блока. Той обвинява правителствата на Франция иХоландия за оттеглянето на европейската обществена подкрепа за
разширяването на ЕС. Развитието на ситуацията в България и Румъния "не е изненадващо", така че ЕС трябва да прояви търпение, препоръча Ферхойген, без да навлиза в детайли за отношенията между двете държави и Брюксел.
  Бившият еврокомисар призова да не се изоставя идеята за създаване на общ европейски пазар "от Лисабон до Владивосток" и
да се търсят начини за сътрудничество с Русия. 


Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!