Европа преди новините: Европейският парламент. Защо е важен?

Бъдещето на 505 милиона граждани на Европа зависи пряко от работата на Европейския парламент. Осъзнавайки този факт, всеки от нас трябва да вземе информирано решение и да гласува на предстоящите избори за евродепутати. Зад тази позиция застава преподавателят по европейско право доц. д.ю.н. Атанас Семов, носител на „Катедра „Жан Моне” на ЕС. Люксембургският договор направи Европейския парламент основен законодателен орган заедно със Съвета на министрите. На практика почти всички законодателни актове се приемат с участието на Европейския парламент и най-вече по новата т.н. „процедура за съвместно приемане”. Т.е. Европейският парламент днес няма нищо общо с онзи ЕП от началото на интеграцията, когато беше консултативен орган. Днес това е реален властови орган. Актовете, които се приемат в него, действат в държавите така, както действат националните закони. Стотици пъти на ден всеки обикновен човек се сблъсква с европейски норми, минали през ЕП.
Всичко това трябва да накара българските граждани да погледнат заинтересовано на предстоящите избори, да не се поддават на изкушението чрез вота си да дадат оценка на вътрешнополитическия живот, а да се запознаят с посланията на европейското „ляво” и „дясно”, смята доц. Семов.
Информираността на европейските граждани за Европарламента е доста висока – сочат данни на Евростат, цитирани от Теодор Стойчев, ръководител на Информационното бюро на Европейския парламент у нас и пресаташе в Европейския парламент. Според тях, 89 % от европейците са чували за европейския парламент. У нас положението е същото. Българите показват висока информираност и по отношение на факта, че депутатите се избират пряко от европейските граждани.
Сериозно се е повишила избирателната активност на българите – от 29 % през 2007 година до близо 39 % през 2009 година. Очаква се тази тенденция да се запази и на предстоящите избори през май.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!