Информационен обзор на европейските събития през месец април 2014 година

Водещата тема е, че от 22 до 25 май гражданите на ЕС ще изберат новия Европейски парламент който ще ги представлява през следващите 5 години. За пръв път избраните политически партии издигат свои кандидати за председател на Комисията.

В началото на месеца, Европейската комисия предложи нова мярка за борба с недекларирания труд.

Ласло Андор — комисар на ЕС, отговарящ за заетостта, социалните въпроси и социалното приобщаване, заяви, че недекларираният труд лишава работниците от социална закрила, излага на риск тяхното здраве и безопасност и влошава условията на работа. Той подчерта, че Комисията е твърдо решена да подкрепи държавите членки за противодействие срещу тази порочна практика. Идеята е да се защитят работниците, да се осигурят равнопоставени условия на конкуренция между дружествата и да се гарантират приходи от данъци.

Месец април се оказа добър месец за страните от еврозоната по отношение на финансите. Валутният блок е регистрирал най-силния растеж на частната дейност от близо три години и това е позволило създаването на работни места в целия регион.

След като САЩ решиха да отпуснат помощ от 1 млрд. долара на Украйна, Европейският съюз официално одобри помощ от 1,6 млрд. евро за разкъсваната от конфликти страна. Външните министри на държавите членки на ЕС, на срещата си в Люксембург, подписаха и план за намаляване на митата за украински стоки, който ще спести на страната близо 500 милиона евро на година.

Във връзка с конфликта, Европейската служба за външно действие продължава с подготовката на по-нататъшни санкции срещу Русия, но въвеждането им зависи от одобрението на всички държави в Европейския съюз. Това заяви на пресконференция Майкъл Ман, говорител на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън. По думите му, Еврокомисията има доверие в украинското правителство да приложи по-засилено всички условия от споразумението в Женева – всички завзети сгради трябва да бъдат върнати на законните им обитатели, всички нелегално окупирани улици, площади и други публични пространства в украинските големи и малки градове трябва да бъдат освободени.

През месец април стана ясно и, че ЕС започва консултация за събиране на идеи за това как мобилните приложения могат да бъдат използвани за подобряване на здравните услуги в Европа, което може да доведе до икономии от 99 млрд. евро.

В средата на април ЕС публикува своя годишен доклад, в който стана ясно, че разликите по отношение на равенството между половете в Европа намаляват, но напредъкът е бавен.

Втори доклад, който беше публикуван в средата на месеца, показва, че Хартата на основните права на ЕС, която гарантира основните права на гражданите, включително равенството и недискриминацията, започва да има по-съществена роля в правото и създаването на политики. Вицепрезидентът на Еврокомисията Вивиан Рединг подчерта значимостта на хартата за съдилищата и изтъкна необходимостта от по-нататъшно съдействие между всички страни членки.

В един по-ранен доклад от началото на април пък, става ясно, че усилията за подобряване на живота на ромите в Европа от три години насам започват да дават резултат. Докладът излезе в навечерието на третата среща на върха за ромите, на която политици и ръководители на групи по интереси и организации от цяла Европа обсъждат в Брюксел постигнатото до момента и набелязват бъдещи мерки. Еврокомисарят Ласло Андор съобщи, че ще бъдат отпуснати допълнителни средства за интеграция на ромите и допълни, че  националните правителства трябва да обезпечат хоризонталните политики за образование, достъп до работа, здравеопазване и жилища.

Обзорът завършва с новината, че на 10 май ще стартира инициативата „Да почистим Европа“. Тя цели да насърчи повече местни акции по почистване, да повиши осведомеността по отношение на мащаба на еко-проблемите, и да насърчи промените в поведението на всички граждани, за да живеем в една обединена и по-чиста Европа.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!