България обяви, че ще строи "Южен поток", Брюксел възразява

Въпреки че Брюксел замрази преговорите с Русия за "Южен поток", а Европейският парламент гласува резолюция за спиране на проекта, строителството на българския участък започва през май или юни. Това обяви вчера изпълнителният директор на проектната компания "Южен поток България" Игор Елкин, по време на кръгла маса на тема "Южен поток - ползите за България и Европа". Елкин увери, че сроковете за изпълнението на "Южен поток" се спазват.

Работата с Европейския парламент и Европейската комисия продължава и в момента. Мисля, че политическите доводи не трябва да надделяват над икономическите", каза Елкин, без да конкретизира до какви резултати е довела работата с европейските институции.

Междувременно енергийният министър Драгомир Стойнев разговаря с еврокомисаря по енергетиката  Гюнтер Йотингер за законодателните промени, свързани със статута на морската част на газапровода "Южен поток".
Запитан дали наистина до месец - два започва строителството на газопровода "Южен поток", както твърди директорът на проектната компания Игор Елкин, заместник - председателят на енергийната комисия в НС Явор Куюмджиев каза:

Аз нямам такава информация, но тъй като той е изпълнителен директор на компанията , която все пак ще инвестира в този газопровод, може би той има повече информация. Така че не мога да кажа дали ще започне скоро, тоест до един-два месеца, но съм убеден, че ще започне и ще бъде завършено... Не трябва в нито един момент да забравяме, че този проект не е български, той е руско-европейски. И неговото основаване беше през 2006 година между две огромни енергийни компании, едната -  руска, другата - италианска. Собствеността върху морската част или морския газопровод е, освен на "Газпром", на още три големи европейски компании. Не им казвам  имената, но те са от Франция, Германия, Швейцария, Италия. Така че този газопровод не е българо-руски, не е руски, той е европейски, каза Куюмджиев.



Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!