ЕС подготвя поредните санкции срещу Русия

Подготовката на третото равнище на санкции на ЕС срещу Москва (в сферата на икономиката) е "в много напреднал стадий", консултациите продължават, заяви на пресконференция Майкъл Ман, говорител на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън.

Попитан дали тези санкции биха отчели призива на Европейския парламент за спиране на проекта за газопровода "Южен поток", Ман отговори, че няма право да дава информация по предвижданите мерки, а и не е в течение.

Говорителят добави, че ЕС отчита стъпките на САЩ срещу Русия, споделя голяма част от оценките на Вашингтон, но взима решенията си самостоятелно, според собствената си система.

Чернокож британец е един от кандидатите за евродепутат от Естония, съобщава ВВС. През октомври миналата година Абдул Търи се кандидатира и спечели място в общинския съвет на столицата Талин. На предстоящите избори през май той възнамерява да направи нов пробив и да стане естонски евродепутат-социалдемократ.

Моята цел е да ускоря процеса на европейска интеграция, споделя Търи, като не пропуска да се пошегува с цвета на кожата си: Не приличам на никого тук. Аз съм очевидното доказателство, че европейската интеграция може да работи. По професия Търи е журналист, женен е за естонка и преди пет години се премества да живее в Талин. Говори естонски, но не особено добре, така че му се налага да използва родния си английски по време на политически дебати. Чернокожият естонски политик от британски произход често е обект на нападки от страна на лидери на крайнодесни формации. Той обаче смята, че Естония не е по-расистка от която и да е друга държава и има далеч по-важни проблеми за решаване като растящата пропаст между бедни и богати.


Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!