Как ЕС ще се справи със заплахата за биоразнообразието и екосистемите

Биоразнообразието и екосистемите в Европа са поставени под заплаха от растения и животни, които са чужди за съответната среда, но бързо колонизират новия си дом за сметка на местните видове. "Инвазивните" видове са една от основните причини за изчезване на видове, посочва депутатът от Чехия  Павел Поц.

Европейският парламент гласува на 16 април подготвения от него законодателен доклад за ограничаване на проникването на такива видове на нашия континент и за справяне с онези, които вече са тук. Глобализацията и засилването на транспортните връзки между различни региони улеснява пренасянето на видове в нова за тях среда.

Някои се адаптират толкова добре, че изтласкват местната флора и фауна, като по този начин нарушават екоравновесието. Мерките, които ЕП прие , трябва да спрат нови инвазивни видове от навлизане в ЕС и да се справят ефективно с онези, които вече са се установили в Европа. Те предвиждат съставянето на списък с вредни видове, които не трябва да бъдат внасяни в ЕС, транспортирани, предлагани за продажба, подарявани, държани, отглеждани или пък пускани на свобода.

Биолозите у нас смятат, че мерки трябва да се вземат, защото има видове - вредни за човешкото здраве...И е добре действията на страните от Европа да бъдат координирани. Васка Начкова разговаря с биолога от Природонаучния музей д-р Петър Берон.


Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!