Първи по рода си телевизионен сблъсък между кандидатите за лидери на ЕК

  Програма "Хоризонт" предава днес "Големия дебат 2014" между четиримата основни  кандидати за председател на Европейската комисия, организиран от европейската радиомрежа "Евранет плюс".   Четиримата кадидати - Жан-Клод Юнкер от Европейската народна партия, Мартин Шулц от Партията на европейските социалисти, номинираният от Алианс на либералите и демократите - Ги Верхофстад и Ска Келър, издигнат от зелените, ще представят позициите си за бъдещето на Европа пред гражданите на 15 държави - членки на Европейския съюз. Това ще стане в отговор на въпроси, задавани на живо от различни европейски столици.
  Лидерският дебат ще се проведе буквално часове след снощния - първи по рода си телевизионен сблъсък, между Юнкер, Шулц, Ги Верхофстад и Ска Келър. 90-минутният дебат се състоя в Мастрихтския университет в Холандия и беше излъчен по телевизия "Евронюз".

В него кандидатите показаха ясни политически различия като фокусът беше върху икономиката на континента, който все още се възстановява от кризата, коментира Ройтерс като обръща внимание, че той се случва в момент, в който Европейският съюз се опитва да покаже общественото си значение пред все по-враждебно настроените избиратели преди европейските избори. Младежи от Европейското движение, Съюзът на европейските федералисти и Европейското младежко движение в България проследиха на живо в Дома на Европа в София дебатът между кандидатите на основните европейски политически партии за поста председател на Европейската комисия. 



Блиц проучаване след края му е потвърдило първоначалните социологически проучвания, цитирани от сайта "Европа избира" (Europe Decides), че дебатът е бил спечелен от Верхофстат, следван от Келер, Шулц и Юнкер остава на последно място, каза Мартин Демирев, студент 3 курс „Право“ в Софийския университет и член на Съюза на европейските федералисти.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!