Шест страни от ЕС - в първата десетка по медийна свобода

Автор:

Шест държави от ЕС са в първата десетка на страните с най-голяма медийна свобода. Това са Финландия, Швеция, Белгия, Дания, Люксембург и Холандия, показва годишният доклад на неправителствената организация "Фрийдъм хаус", която наблюдава медийната свобода в 197 държави по света. В две от страните-членки на ЕС - Гърция и Испания, медийната свобода се е влошила, като през 2013-та година Гърция е паднала от 65-то на 83-то място, а Испания - от 43-то на 52-ро. България е отстъпила с една позиция и е на 78-мо място. Сред държавите от Евросъюза най-ниско в списъка е Румъния, която дели 86-ото място с африканската държава Буркина Фасо.
 
Лихвите по 10-годишните испански държавни облигации паднаха под 3 процента за първи път от девет години. Това се смята за ново доказателство, че тези книжа стават все по-привлекателни на фона на подобряването на икономиката в еврозоната. Успокоени от добрите показатели, инвеститорите са се насочили към дълговите книжа на страни, сочени досега като несигурни, посочва агенция Франс прес. Тя препомня предупреждението на Европейската централна банка, че би могла да приложи нови мерки в подкрепа на икономиката и най-вече в случай на дефлация в еврозоната.
 
По-голямата част от гражданите на Полша са против въвеждането на еврото в страната, показва изследване на института "GfK Polonia". На 1 май се навършиха десет години, откакто Полша и още девет предимно източноевропейски държави влязоха в ЕС. Шест от тях вече са въвели единната валута: Словения, Кипър, Малта, Словакия, Естония и Латвия. Правителството на Полша, която е най-голямата източноевроепейска икономика, наскоро обяви, че решението дали страната да влезе в еврозоната, ще бъде прието през следващата година. 



Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!