Лондон: Европа трябва да добива шистов газ


Европейските държави трябва да добиват шистов газ, за да намалят зависимостта си от Русия, заяви британският министър на енергетиката Майкъл Фалън. Според него има редица страни, които са силно зависими от руското синьо гориво, затова Европа трябва да намери други източници и да окуражи разработката на местните залежи на такъв газ. Фалън смята, че добивът му  може да задоволи търсенето за десетилетия напред и така да гарантира по-голяма сигурност на снабдяването.
По-малко от един процент от газа, който Обединеното кралство използва, идва от руската страна, но все пак Лондон разчита в голяма степен на внос. Затова преди две години Великобритания  започна проучвания по алтернативния метод. Майкъл Фалън изрази надежда, че след пет години страната му ще достигне до фазата на производство и посочи, че големи компании като Тотал и Газ дьо Франс проявяват интерес към британския шистов газ.

Исканията на британския премиер Дейвид Камерън за предоговаряне членството на Лондон в Европейския съюз няма да изискват задължително промени в договорите за общността. Това смята Жан-Клод Пири - бивш юридически съветник на Европейския съвет, който е участвал в написването на редица европейски основни документи, като тези от Маастрихт и Лисабон. Според него британските настоявания могат да бъдат изпълнени с известни законови редакции, при условие че и от двете страни има желание за компромиси и политическа воля.
През март Камерън представи исканията си в седем точки. Сред тях са по-строг контрол на миграцията в общността при присъединяването на нови държави членки, гаранции, че няма да има злоупотреби със социална система,  премахване на идеята за все по-тесен съюз,  ограничаване на върховенството на Съда на Евросъюза  над британските съдилища и повече възможности за блокиране на еврозаконодателството в националните парламенти.
Жан-Клод Пири смята, че възможността за законови  редакции е важна, тъй като с 28 държави членки ще е трудно да се договорят промените в европейските договори преди 2017 година. За тогава е насрочен британският референдум за членство в Евросъюза.

Съдът на Европейския съюз отмени директивата, която улесняваше обмена на информация за пътни нарушения, направени от шофьори в друга европейска държава. Съдът смята, че тя е била приета въз основа на неправилно законово основание, свързано с полицейското сътрудничество.
Документът предвижда обмен на данни за осем нарушения, сред които каране с несъобразена скорост, неизползване на предпазен колан, преминаване на червено, шофиране в нетрезво състояние, говорене по мобилен телефон. Съдът се аргументира, че тези марки са свързани с  пътната безопасност и затова се отнасят до политиката в областта на транспорта.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!