Доверието в институциите на ЕС зависи от решаването конкретни проблеми в страните членки

По-малко от три седмици остават до изборите за Европейски парламент.

Колко са информирани гражданите на съюза - и в частност България  - за институциите на Европейския съюз?

Проучване на „Евробарометър” показва, че 89% от европейските граждани са чували за Европейския парламент и неговата дейност. По думите на ръководителя на Информационното бюро на Европейския парламент у нас Теодор Стойчев, това е ясен знак за висока степен на информираност.

Според Стойчев, като цяло Европейският парламент се радва на висока степен на доверие сред гражданите на Евросъюза. Изключение правят държави като Великобритания, където резултатите в това отношение са по-ниски, заради това, че евроскептицизмът е по-силен, уточни още той.

В България процентът на гражданите, гласували доверие на институцията е значително висок. 55% от участниците в изследването са отчели доверие в Европарламента, 26% са гласували с "по-скоро не” на въпроса за доверието, а 19 процента са без позиция.

52% от гражданите на Европейския съюз са наясно, че техните представители в Европарламента се избират пряко, като в това отношение България е сред най-информираните страни и се нарежда на 4-то място след Малта, Кипър и Гърция. Избирателната активност в страната ни сериозно се е повишила, като се очаква тази тенденция да се запази и на предстоящите избори през май.

Ръководителят на Информационното бюро на Европейския парламент у нас призна още, че гражданите на страните членки проявяват по-голям интерес към решения на европейския парламент, влияещи конкретно върху политиката на тяхната страна. По думите му, темите на европейския дебат предизвикват голям интерес от страна на гражданите на Европейския съюз.

„Безработицата е една от темите, които винаги са била в центъра на политическrя дебат не само в държавите членки, а и на общо европейско ниво, като голяма част от информационната кампания на Европарламента в България беше съсредоточена точно в проблема със справянето с младежката безработица.

Другата тема на дебата, не по-малко обсъждана в Еврозоната, е именно свободното и неограничено движение на гражданите в страните членки, което Европейският парламент подкрепя”, обобщи Теодор Стойчев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!