Мая Кочиянчич: ЕС няма да признае резултатите от референдумите за независимост в Източна Украйна


Европейският съюз няма да признае резултатите от така наречените референдуми за независимост в бастионите на проруските сепаратисти Донецк и Луганск в Източна Украйна, предаде Франс прес, като цитира говорителя на върховния представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Мая Кочиянчич.

Европейският съюз ще се опита тази седмица да си придаде по-голяма тежест в украинската криза, като покаже ясно своята подкрепа за новите прозападни власти в Киев и заплаши Русия с нови целенасочени санкции, ако не предприеме действия за успокояване на обстановката в съседната страна, предаде Франс прес.

Очаква се председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой да бъде днес в украинската столица. Целта е да бъдат продължени разговорите за това как в бившата съветска република да бъде стабилизирана ситуацията преди президентските избори на 25 май.  Утре проевропейското правителство на Украйна начело с премиера Арсений Яценюк ще е в Брюксел за съвместно заседание с Европейската комисия. Целта на тази безпрецедентна среща е да ускори прилагането на мащабния план на Европейския съюз за подпомагане на Украйна на обща стойност 11 милиарда евро.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!