Европейски проект за завръщане на лешоядите в България

Точното име на проекта е "Възстановяване на популациите на едрите европейски лешояди в България" Той се осъществява с финансовата подкрепа на европейския финансов механизъм Life += Lie +.

В интервю на Даниела Якова ръководителят на проекта Елена Кметова разказва за работа за намаляване на преките и непреки заплахи спрямо лешоядите. За възстановянване на изчезналата популация на белогравия лешояд в Стара планина. През есента на 2013 у нас са дошли от Испания 33 лешояда, които след презимуването вече са пуснати в природата. Тяхното движение се следи със специални чипове и може да се проследи "на живо" на страницата на екологичната организация.  Надеждата на еколозите е те да харесат нашата среда и да останат да живеят тук.



 Д-р Христина Клисурова от Спасителния център за диви животни в Стара Загора разказва за новоизлюпеното яйце  в центъра. Тя обяснява радостта на екипа с това, че 15 години чакат  поколение от двойка белоглави лешояди о точно, когато вече са се отказали, пиленцето се излюпило. Д-р Клисурова разказва за някои особености на този вид, за навиците им, за местообитанията. И каза, че още тази година малкото ще бъде пуснато н свобода.  

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!