Животновъди искат по-добро европейско субсидиране на бранша

В края на 2013 г. правителството на Пламен Орешарски пое ангажимент към българските животновъди с подписано споразумение, в което е уточнено, че животновъдите ще получат 15-25 милиона лева субсидии "де минимис" за отглеждане на овце и крави. Изплатени бяха обаче само 11 милиона, което на една овца е 4 лева, а на крава - по 26 лева. 

Председателят на Националната асоциация на животновъдите е изключително възмутен от подценяването труда на селските стопани. Бойко Синапов обясни пред БНР, че в Гърция и Румъния субсидиите са по 40 евро на животно. Разликите в заплащането са обидни и нечестни, тъй като пазарът е един- европейски.
Друг неизпълнен ангажимент е ебещана схема за евросубсидии, които фермерите да използват, за да върнат кредити, получени от фонд "Земеделие". Заемите се осигуряват от банки, но се отпускат с преференциални лихви от фонд "Земеделие". Това беше направено в Гърция и Румъния, но там правителствата разработиха европейски схеми и браншът бе допълнително субсидиран. В България обаче правителството и тромавата, неработеща администрация ще погубят българските земеделски стопани заради некадърност и корупция, смята Синапов.


У нас вместо да усвояват връщат европейски средства - също думи на Бойко Синапов, който заплашва с национални протести преди евроизборите.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!