ЕК с план за иновации в "синята икономика"

Поргугалия, която в момента е на финала на изпълнението на спасителния за страната план е в по-добра позиция от Ирландия, заяви председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум . Той обаче предупреди, че в случай на неуспех Лисабон вече няма да може да разполага с предпазна кредитна линия. Причината -  кредитна линия се иска предварително, а ако искането бъде направено, когато нещата вървят зле, вече става дума за програма за спасяване, посочва Дейселблум в интервю за  седмичника "Еспресу". Той обаче изрази увереност, че ако Лисабон поддържа досегашната бюджетна  дисциплина и увеличава конкурентоспособността си, финансовите инвеститорите ще продължат да проявяват интерес към португалските облигации.
Португалия планира на 17 май да излезе от спасителната си международна финансова програма на стойност 78 милиарда евро, която й беше отпусната преди три години.

Европейската комисия  представи план за действие за иновации в областта на "синята икономика". Целта е да се подпомогне
използването на ресурсите на световния океан.
В оповестения план за действие комисията предлага да се изработи цифрова карта на морското дъно на европейските води до 2020 година. Очаква се това да направи бизнес инвестициите по-предсказуеми, като намали разходите и насърчи по-нататъшните иновации за устойчив растеж. Освен това се предвижда до края на следващата година да се създаде информационна интернет платформа за проекти за морски изследвания в рамките на програмата "Хоризонт 2020" и за финансирани на национално равнище  на морски изследвания, където да се споделят резултатите от завършени проекти.


Европейският съюз връчи наградите си за културно наследство за тази година, с които се отличават високи постижения в опазването на наследството и други свързани с него дейности. 27 групи от цяла Европа получиха признание за мащабите на дейността си в различни сфери - от консервация до образование и обучение. От общо 160 предложения бяха отличени 6 проекта.
От 2007 до 2013 г. схемата бе подкрепяна по програма „Култура“ на Евросъюза, като бяха инвестирани близо 40 млн. евро в свързани с наследството проекти, припомня сайтът на еврокомисията. Наследник на тази програма е "Творческа Европа", разполагаща с бюджет от милиард и половина евро за подпомагане на културните и творческите сектори през следващите 7 години.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!