Различни гледни точки в ЕС към общата политика в Украйна

Страните от Европейския съюз полагат големи усилия да съгласуват общ подход към кризата в Украйна,  въпреки че осъждат действията на Русия, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Той посочи, че европейските страни са решили да подкрепят Украйна и да покажат, че действията на Русия не бива да остават без последствия. Барозу обаче заяви, че все още се работи по изработването на единен отговор, имайки пред различните гледни точки на държавите членки на ЕС.  И точно това е проблемът, да бъдем честни, каза той.
Различията в рамките на 28-членния блок, голяма част от който зависи от доставки на руски газ, са пречка пред постигането на споразумение за засилване на ограничените санкциисрещу руския елит. Германия, най-силната европейска икономика, призовава да се даде по-голям шанс на дипломацията, докато други, включително Великобритания и Франция, настояват за по-твърди действия.
Високопоставени представители на ЕС, Русия и Украйна ще се срещнат в понеделник в Брюксел за преговори за доставките на руски газ за Киев и Европа, съобщава Франс прес.
Те ще подготвят почвата за втория кръг от преговори на министерско ниво по-късно този месец след срещата миналата седмица във Варшава. Тогава еврокомисарят по енергетиката Йотингер, руският енергиен министър Новак и украинския му колега Продан се споразумяха доставките на газ да не бъдат спирани, докато текат преговорите.
По-късно Русия заяви, че Украйна ще трябва да предплаща за всички бъдещи газови доставки, заради задълженията към Москва в размер на милиарди долари.


От днес до  11 май в сградата на Европейския парламент в Страсбург  се провежда Европейската младежка конференция възможност за хиляди млади хора от цяла Европа да споделят идеи и да разменят мнения за бъдещето на европейския проект.  200 души ще говорят пред  участниците  в събитието, а десетки младежки организации и други партньори помагат за организацията.
Основните дискусии, включително закриването в неделя, ще бъдат предавани на живо в Интернет. Може да се дебатира  с участниците в Twitter с хаштаг #EYEstream.
Европейският младежки форум организира младежко селище YO!Village, което предлага музика и други забавления.
 

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!