Ангела Меркел - най-популярният европейски лидер

62 % от гражданите на ЕС не се интересуват особено от изборите за Европейски парламент, въпреки значителните усилия за популяризиране на вота, показва цитирано от Ройтерс социологическо проучване, проведено през април в 12 държави-членки.
От участниците в допитването на британския институт Ипсос - МОРИ само 35 процента са заявили, че със сигурност ще гласуват на предстоящите избори.

Най-голям изборен ентусиазъм е отчетен в Белгия, където гласуването е задължително - 53%, следвана от Франция и Холандия. Най-слабо желание за гласуване са показали избирателите във Великобритания и Полша.
Според проучването германският канцлер Ангела Меркел се ползва с най-голямо обществено одобрение от европейските лидери - 51 процента от анкетираните са изразили положително мнение за нея. На второ място е британският министър-председател Дейвид Камерън с 35 процента одобрение. Най-непопулярен е френският президент Франсоа Оланд.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу намекна, че Великобритания може да получи статут на специален член на Европейския съюз.  По този начин ще се удовлетвори желанието на Лондон за установяване на нови и различни връзки със съюза, пише в. "Гардиън". 



Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!