ЕС с растяща популярност в трите най-големи страни - членки

ЕС, Русия и Украйна търсят дата и място за нова политическа среща, посветена на сигурността на доставките на руски газ през Украйна, предаде Франс прес, позовавайки се на Европейската комисия.  "Организираната днес техническа среща в Брюксел позволи да бъдат премахнати пречките пред организирането на нови тристранни консултации на политическо равнище и всички страни вече търсят дата", каза Сабине Бергер, говорителка на европейския комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер. Постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов посочи като силно вероятна датата 16 май в Атина, където Йотингер трябва да участва в неофициална среща на енергийните министри на ЕС. Разговорите, започнали на 2 май между руския министър на енергетиката Александър Нова и украинския му колега Юрий Продан под егидатата на Йотингер, засега не са успели да доведат до споразумение.



Европейският съюз се радва на растяща популярност в трите най-големи страни членки, показват резултатите от проучване, направено две седмици преди изборите за Европарламент, предаде ДПА.  Изследователският център "Пю" е анкетирал 7022 души във Великобритания, Франция, Германия, Гърция, Италия, Полша и Испания. Подкрепата им за ЕС се е увеличила от средно 46 на сто през 2013  на 52 на сто през настоящата година, като най-голямото увеличение е във Франция с 13 пункта.  Същевременно между 64 и 84 на сто участниците в сондажа и от седемте държави са изразили мнение, че гласът им остава нечут в Брюксел, като най-висок е броят на италианците - 81 на сто, и на гърците - 80 на сто.

Всички кандидати да наследят Жозе Мануел Барозу го казват: следващият председател на Европейската комисия трябва да е
способен да реформира институция, която за десет години стана отблъскваща за мнозинство от европейски граждани.  В ежедневната реч Комисията се превърна в "Брюксел" - наднационална институция със зле определени функции (68 на сто от запитаните във Франция казват, че не знаят името на председателя й),заклеймявана от популистите като виновник за
всички провали на Европа.  Европейската комисия обаче не решава всичко, обратно на това, което твърдят противниците й. Тя "предполага", а страните членки и Европейският парламент "разполагат". "Много е удобно да се присвояват успехите на национално ниво и да се приписват провалите на Комисията", подчерта кандидатът на социалистите Мартин Шулц.
 "Жозе Мануел Барозу е споделял с мен, че се чувствал като въздушен контрол на летище и че единствената му грижа е била да избегне катастрофа. Аз смятам, че председателят на Европейската комисия трябва да пише плана за полета от излитането до кацането, а не само да го контролира", заявява Шулц.
 
Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!