Изборите на 25 май, решаващи за политиката на ЕС през следващите пет години

Седем от всеки десет млади европейци разглеждат членството на тяхната страна в ЕС като предимство в контекста на глобализацията. Гласуването в европейските избори е най-добрият начин за участие в обществения живот в ЕС , за 44% от запитаните. Това стана ясно на проведената от 9 до 11 май в сградата на Европейския парламент в Страсбург,  Европейска младежка конференция.  

„За нас е важно хората да си дават сметка за европейските измерения на техния глас – независимо дали са „за“ ЕС или „против“ ЕС, и независимо от това, всеки, имащ право на глас, да го изрази“ - споделя Теодор Стойчев, пресаташе на Информационното бюро на ЕП в България, очертавайки новостите, касаещи изборите за ЕП и за председател на ЕК.

„Макар хората да не могат директно да гласуват за председател на ЕК, те могат да дадат своя вот, подкрепяйки  едно или друго европейско политическо семейство“- убеден е и Бойко Благоев, отговарящ  за връзките с обществеността в Информационното бюро на ЕП в България. Биляна Славчева разговаря с него за това, как може да се повиши мотивацията на българските граждани да гласуват на предстоящите евроизбори на 25 май.


Репортажа можете да чуете от звуковия файл


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!