Евроконтрол на сайтовете, които предлагат туристически продукти.

През изминалата година европейските институции са иницирали проверки на някои от сайтовете, предлагащи почивки, което е довело до по-добро спазване на правата на потребителите, като 62% вече отговарят на изискванията на ЕС. Вече всеки трети потребител резервира нощувки и пътувания онлайн, като се очаква тази цифра в бъдеще да нарасне.
Според данни на Еврчеопейската комисия през 2013 г. властите са открили нарушения на правото на ЕС при 382 от 552 туристически уебсайта. Оттогава насам 173 уебсайта са актуализирани и коригирани, 209 уебсайта са обект на текущи процедури, а 6 вече не съществуват.

  Според Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма, са проверени и 6 български сайта, в които не е открит никакъв проблем. Той споменава, че в управлявания от него институт има информация за некоректни сайтове или некоректни търговци, които поради една или друга причина, в самото изписване на информацията, не отговарят на критериите, посочени от ЕК. Става дума за ясното изписване на информацията как да се подаде жалба, казва Драганов и допълва, че дори когато клиенти на тези услуги се обръщат Към комисията за защита на потребителя те са неудовлетворени от реакцията на националната институция. Става дума и за случаи на пропуснати пътувания или за туристи, които са изоставени или на територията на България, или в чужбина.
Друга част от истината е, че доста от туристите се предоверяват като клиенти на интернет сайтове и смятат, че след като купуват продукт през Мрежата, това е сигурна гаранция, че той е качествен. Според Драганов особено наивни са тези, които купуват ваучери от фирми-антоми, особено по празници- Коледа, Нова година, от автобусни спирки с обещания тържествени вечери, на които после се оказва, че няма никой. Така че съветите на Европейската комисия в тази посока са изключително важни и трябва да се следват, за да няма проблем впоследствие. Когато Европейската комисия ни предупреждава, това важи за целия съюз и е важно да имаме предвид изискванията, когато купуваме туристически продукт през интернет, независимо от това къде е ситуиран съответния сайт, казва още Румен Драганов.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!