Общоевропейски лекарски протест

Лекари във всички страни - членки на Европейския съюз излизат на протест, организиран от Европейската федерация на лекарите на заплата с цел да се защити фундаменталното право на здраве на гражданите - така, както е записано  в Договорите на Европейския съюз и в същото време да се защити правото на медиците да имат по-добри условия на труд. Европейската комисия определя здравеопазването като ключов сектор с потенциал за по-висока заетост, но отделните правителства не превръщат този приоритет в политика.

Както казват организаторите на протеста, много политици възприемат здравеопазването само като източник на финансиране - за възнаграждения на техните поддръжници. В повечето държави - членки на ЕС и в различните райони на една и съща страна медицинският персонал е недостатъчен, което води до сериозни последици, особено с оглед отрицателните тенденции в европейската демография. Заплатите на заетите в здравния сектор са недостатъчни за тяхната работа, главно в Източна Европа и страните, които са най-засегнати от кризата, е друг аргумент за недоволството. Сред темите на европейския протестен ден са също прекратяването на корупцията и на репресиите върху лекари.

В интервю д-р Кирил Еленски, зам.-председател на Българския лекарски съюз коментира, че навсякъде в Европа ситуацията е тежка, а в България е особено силен отливът на добри кадри.

Пенка Георгиева, председател на пациентски организации "Заедно с теб" заявява подкрепа за протеста на европейските лекари, като обвинява Министерството на здравеопазването в неспособност да провежда адекватна здравна политика.



Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!