Хелмут Кол призова европейците да гласуват на изборите

Икономическият растеж в ЕС се е забавил през първото тримесечие на тази година. Той е бил 0.3 процента спрямо 0.4 на сто през последните три месеца на 2013-та, сочат данните на Евростат. Колкото до еврозоната, икономическото възстановяване на 18-те страни, използващи еврото, не е успяло да набере инерция през първото тримесечие. Останалият без промяна икономически растеж на Франция и спадът на Италия и Холандия са подкопали въздействието от силното възстановяване на Германия. По-ниският от очакваното растеж вероятно ще увеличи очакванията, че Европейската централна банка ще вземе допълнителни мерки за стимулиране идния месец.
 
Европейската комисия обяви, че в периода 2010 - 2012 година жалбите за помощ при пътуване със самолет са намалели до обичайните си равнища след извънредната 2010-та, когато имаше кризи заради облака пепел от исландския вулкан и снеговалежи по-късно през същата година. Данните обхващат и двата регламента относно правата на пътниците във въздушния транспорт: единият засяга обезщетяването на пътниците при отказан достъп на борда и отмяна или голямо закъснение на полети, а другият - правата на хората с увреждания и на хората с ограничена подвижност при пътувания с въздушен транспорт. Комисията се ангажира да направи така, че гражданите да могат ефективно да упражняват правата си, когато ползват въздушен транспорт.
 

Бившият германски канцлер Хелмут Кол призова европейците да гласуват на изборите за Европарламент. В интервю за вестник "Билд" Кол, известен като архитект на германското обединение, призова Европа да поеме отново напред, защото, по думите му "тя е нашето бъдеще". "Европа това е нашата съдба. Европа остава въпрос на война и мир с всичко, съпътстващо този въпрос. Редом с мира има също така и свобода, просперитет и демокрация", заявява Кол. Запитан каква трябва да е първата задача на бъдещият председател на Европейската комисия, Хелмут Кол отговаря: Трябва да направи така, че всички европейци да взимат Европа присърце".

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!