Вила "Армира" в Ивайловград реставрирана с европейски пари

В Ивайловград преди дни беше поставено началото на кампанията "Чудесата на България". В класацията градът участва с реставрирания с европейски пари римски дворец - антична вила "Армира". Така стана възможно най-старите оригинали на мозайки и мрамори от римската епоха, откривани на земята на Европа да са на мястото, на което са били повече от две хиляди години.

В интервю заместник - кметът на Ивайловград Виолета Недялкова разказа, че строителните и реставрационни дейности са продължили 6 месеца. Средствата са по оперативната програма "Регионално развитие" и съфинансирането е в размер на 1 427 551 лева. По проекта се е работило 2 години.

Като цяло общината може да похвали като една от успешните по отношение на усвояването на европейски средства. За туристите е важно и градът да изглежда добре, затова се работи и по още едни проект по "Регионално развитие", разказа В. Недялкова.

От тази година вила "Армира" е част от движението „100-те национални туристически обекта“ на Българския туристически съюз. Античната вила е издигната в долината на р. Армира, приток на р. Арда. Вилното стопанство на богатата тракийска фамилия е обхващало цялата долина на реката. Повече за ахеологическото откритие научаваме от доц. д-р Гергана Кабакчиева от Националния археологически институт с музей при БАН.


Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!