Предстоящите избори за Европейски парламент

Предстоящите избори за Европейски парламент са вторият най-голям демократичен експеримент в света, каза Гергана Паси, президент на "Пан Европа България" в навечерието на конференция по повод предстоящите избори за Европейски парламент. Форумът е организиран от "ПанЕвропа България" съвместно с Фондация "Фридрих Науман".
Голямата интрига  е дали Европа ще поеме по линия на своето социално направление, или Европейската народна партия ще доминира. Това е много важен избор за Европа и за нас като европейски граждани. Всъщност в много голяма степен той ще ориентира дали Европа ще върви към повече харчене в следващите 5 години, или ще заложи на инвестиране в своята конкурентоспособност.
Според Паси високото българско доверие в Европа е парадоксално за съюза, където то спада.

Институцията Европейски парламент, която в течение на времето най-драстично разширява правомощията си, страда от спадащо доверие. В същия момент в България виждаме продължаващо високо доверие в европейските институции. При това то е в резултат на липса на доверие в националните ни институции, отбеляза Паси.

Какво донесоха седемте години членство  на България в Евроепйския съюз ?Какво се промени? Какво предстои?Необходим ли е рестарт на системата? Спечелихме ли и какво през тези години?
Какво се случи за този период с реформата в правосъдието? Какви са поуките и грешките в икономически план - това са основните насоки,темите по които ще разговарят участниците в днешната конференция.
На срещата ще бъде посочено къде да бъдат насочени усилията,които ше бъдат положени през следващия период :насърчаване развитието на частния бизнес,привличане на чуждестранните инвестиции и ефективно използуване на средствата на европейските фондове в българските региони.
И не на последно място - при използуване на европейските фондове следва да бъдат положени всички усилия за облекчаване процесите на кандидатствуване и управление на проектите, както и осигуряване на ресурс за тяхното изпълнение.   

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!