ЕС остава най-големият кредитор в света, сочат данните за миналата година

Германският канцлер Ангела Меркел призова Владимир Путин да направи всичко възможно, за да подкрепи президентските избори в Украйна и да признае техните резултати, съобщи "Deutsche Welle". В телефонен разговор с руския президент Меркел е подчертала важността на изборите за стабилизирането на ситуацията в Украйна. Освен това тя е приветствала началото на националния диалог и е отбелязала, че той дава възможност на всички, които се дистанцират от насилието, да дискутират бъдещето на цялостна Украйна.
По-рано германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер отхвърли критиките за провала на „кръглите маси” за разрешаването на украинската криза. Според него, диалогът между страните трябва да продължи и занапред.

Европейският съюз е продължил да увеличава помощта си за развитие през 2013-а г. въпреки влиянието на финансовата криза, предаде АФП.  Съюзът остава най-големият кредитор в света, отделяйки 56,5 милиарда евро помощи за развитие през изминалата година, се отбелязва в годишния доклад, представен на срещата на министрите на развитието в Брюксел.
Официалната помощ за развитие представлява 0,43 процента от брутния национален доход на ЕС. Тези числа обаче са далеч от колективния ангажимент, поет от 28-те страни членки, помощта за развитие да достигне 0,7 процента до 2015 година. Само 4 от държавите в ЕС отделят 0,7 на сто или повече от своя брутен национален доход. Това са Швеция, Люксембург, Дания и Великобритания.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!