Повечето нови имигранти в Германия са от ЕС

За да се подобри здравето на милиони хора в развиващите се страни, европейския съюз  увеличава повече от два пъти финансирането си за ваксини и имунизации по света.

Всяка година милион и половина деца умират от болести, които могат да бъдат избегнати с поставянето на обикновена ваксина. Затова Евросъюза увеличава средствата, които ще отпуска за тази цел в периода до 2020 година на 25 млн. евро годишно. За сравнение през предходните години сумата бе около 10 млн. евро. Около две трети от парите ще отидат за африкански, карибски и тихоокеански страни. Благодарение на донори като ЕС близо половин милиард деца са имунизирани от 2000 г. досега. В резултат на това са спасени около 6 милиона човешки живота. С финансирането се поддържа поставянето на 11 ваксини, включително срещу пневмококови заболявания, ротавирус и папиломавирус.
За последните 10 години помощта от Европейския съюз за здравно обслужване е допринесла за имунизирането срещу морбили на повече от 18 милиона деца на възраст под една година. Освен това са построени и ремонтирани над 8500 здравни центъра.

Недостатъчно държави използват събираната от тях информация за висшето образование, за да подобряват своите университети и възможностите, които те предлагат на студентите. Това показва доклад на мрежата "Евридика", цитиран от
пресслужбата на Европейската комисия. В проучването са включени над 30 страни- членки с изключение на Люксембург и Холандия плюс Исландия, Лихтенщайн, Черна гора, Норвегия и Турция. Еврокомисарят по въпросите на образованието и младежта Андрула Василиу посочи, че в системата на висшето образование трябва да се направи повече за да се преодобеят слабостите - например да се насърчи по-голямо многообразие сред студентската общност. 



Миграционното салдо в Германия през 2013-та е достигнало най-високо равнище от двайсет години. Броят на хората, пристигнали да живеят в страната, е с 437 хиляди по-голям от този на заминаващите в други държави, съобщи статистическата служба Дестатис, цитирана от Франс прес.Това е най-големият брой от 1993 година.
По-голямата част от новите имигранти в Германия са от страни от Европейския съюз. Техният брой миналата година е достигнал 300 хиляди души. Основно те идват от Централна Европа - Полша и Румъния. Нарастнала е и миграцията от страни в  Южна Европа, засегнати от дълговата криза като Италия и Испания. Германия разчита на положителното миграционно салдо, за да компенсира отдавна спадащата раждаемост, както и за да обезпечи необходимата работа ръка.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!