Евросправочник на слушателя: България е далеч от мечтаната Европа според „Европейски индекс на настигането”

„Европейски индекс на настигането” разглежда условното сближаване между „новите” и „старите” еврочленки чрез групови анали. Напредъкът на всички се определя според четири основни фактора: икономика, демокрация, управление и качество на живот. Проектът на института „Отворено общество” и „Инициатива за европейски политики” следи доколко държавите членки от Централна и Източна Европа са настигнали старите, западни страни – членки на Европейския съюз.
„Изводът от последния доклад е, че настигането работи и дава резултати, но не за всички” – каза Марин Лесенски на конференцията „Визии за Европа”. Индексът включва и страните кандидатки, както и потенциалните кандидатки, така че общият им брой достига 35.
Докладът твърди, че нивата на европейското развитие са условни, но сред по-новите държави членки има някои по-амбициозни, които се развиват добре и все повече се доближават до по-старите в ЕС. Такива например са прибалтийските републики и страните от Централна Европа, сред които Чехия се развива най-динамично, а България е далеч от мечтаната Европа, според „Европейския индекс на настигането”.
Събеседник: Марин Лесенски, институт „Отворено общество”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!