Владимир Шопов: Следващият председател на ЕК ще бъде Жан-Клод Юнкер


Председателят на Европейската народна партия Жозеф Дол настоя, че Европейският парламент трябва да обсъди най-напред кандидатурата на ЕНП на Жан-Клод Юнкер  за следващ председател на Европейската комисия.

Ако Юнкер иска да бъде следващият председател на Европейската комисия,  а  чувам, че не иска, той трябва да предприеме промени в Европейския съюз не към  икономии, а към създаването на заетост, коментира Ханес Свобода.

Ако Юнкер иска да оглави комисията, трябва да представи своята програма, иначе няма да го подкрепим и ще трябва да се съюзява с  крайната десница, допълни водачът на парламентарната група на социалистите, като даде да се разбере, че социалистите ще участват в динамични мнозинства в Европейския парламент и няма да влизат в коалиции. 

Досегашният председател на групата на АЛДЕ и кандидат за следващ председател на Европейската комисия Ги Верхофстат заяви, че Европейският парламент няма да подкрепи друг кандидат за ръководител на комисията, освен някой от участвалите в предизборната надпревара за този пост.

Иначе  няма да бъде демократично, иначе ще означава, че се играят игрички, коментира той и изрази желание -  на следващите избори, председателят на ЕК да бъде излъчен чрез пряко гласуване.  Според анализатора -  европеист Владимир Шопов, едва ли скоро ще се премине към пряк избор на председател на Европейската комисия, но резултатът от отминалите европейски избори със сигурност ще бъде взет предвид при определянето на наследник на Жозе Барозу. Прогнозата на Шопов, е че този наследник ще се казва  Жан - Клод Юнкер.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!