Все повече германци са против членството на Турция в ЕС

Лидерите на страните от ЕС приветстваха президентските избори в Украйна и призоваха Русия да направи всичко възможно за прекратяване на сраженията в източните украински области, предаде АП.

В заключителното комюнике от вчерашната среща на върха в Брюксел се посочва, че 28-те страни от съюза очакват Москва да си сътрудничи с "новоизбрания и легитимен президент" Петро Порошенко, победител на изборите в неделя. Освен това Русия трябва "да използва своите лостове за въздействие върху въоръжените сепаратисти за деескалиране на напрежението в Източна Украйна" и да продължи изтеглянето на руските войски от пограничните области.
В Брюксел ръководителите на страните от ЕС обещаха да продължат да подпомагат Украйна, но отбелязаха, че Киев трябва да направи повече за преодоляването на корупцията, за реформата в съдебната система и полицията и за подобряването на бизнес климата.

Все повече германци са против членството на Турция в ЕС, сочат данни от анкета, публикувани няколко дни след посещението на турския премиер в Германия, съобщи Ройтерс. Според резултатите от проучването на социологическия институт "Форса" за сп. "Щерн",  69 процента от германците се противопоставят на присъединяването на страната към Евросъюза. За сравнение, при предишно подобно проучване от 2005 г. 52 на сто от анкетираните бяха обявили, че са против членството на Турция в блока.



Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!