Изборът на нов председател на Еврокомисията - гореща тема веднага след изборите

Започна решителната схватка за следващ председател на Европейската комисия. Буквално часове след изборите за Европейски парламент в Брюксел се събраха лидерите на парламентарните групи в Европейския парламент и държавните и правителствените ръководители от Европейския съюз.  Според Договора от Лисабон, европейските лидери предлагат кандидат за наследник на Жозе Мануел Барозу като  вземат предвид изборите за Европейски парламент и след необходимите консултации.
  Наблюдателите обясняват желанието на Европейския парламент да получи повече влияние  с донякъде реакция на впечатлението, че през последното десетилетие настоящият председател на ЕК Жозе Барозу действаше твърде често под влиянието на големите държави - членки и най-вече на Германия и Франция.
  На другия полюс са критиците на Европарламента, според които решението за следващ председател  на Европейската комисия подхожда повече на лидерите на страните - членки заради по - голямата легитимност на националните  правителства, излъчени от национални парламенти, избрани с много по - висока избирателна активност от тази, с която беше избран новият състав на Европейския парламент.
  Според Вихър Георгиев, преподавател в катедра "Европейстика" в Софийския университет, европейските лидери ще допуснат голяма грешка, ако игнорират вота на европейските избиратели. Той смята, че трябва да се постигне консолидация около кандидата на най - голямата парламентарна група - на  Жан Клод Юнкер от Европейската народна партия.  



Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!