Как в Европейския парламент ще се развие казусът с депутатите в графата "други"?

Европейските избори са вече зад нас, но много въпроси все още нямат отговор.

Следващите дни ще хвърлят  светлина върху това кой ще бъде  председател на Комисията и кои политически групи ще намерят общ език, за да определят дневния ред на новия парламент.

Друга тема, която предизвиква интерес, е възможната поява на нови групи през започващия парламентарен мандат. Консултациите по темата трябва да приключат до първата пленарна сесия, започваща на 1 юли. В сравнение със стария Европарламент в новия се увеличава групата т. нар. “други”.

Това са депутати от нови политически формирования, които досега не са имали представителство в ЕП, и докато институцията не бъде конституирана и не бъдат съставени парламентарните групи те са в графата “други”, някои от които крайнодесни и крайнолеви формации.

Любов Панаойтова, директор на Фондация „Европейски Институт” казва за новите групи:

След изборите у нас "България без цензура" е примерът за в графата "други". Вече избраният за евродепутат Ангел Джамбазки, обяви, че коалицията е в разговори с европейски формации.

По думите му те са с близки възгледи с Групата на консерватори и реформисти.  

Така ви представихме част от новите групи в новия Европейски парламент.

Резултатите показват, че са налице  условия за стабилна подкрепа за обединен и открит ЕС, който търси своето заздравяване с решителни действия, насочени към растеж и заетост.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!